Green Economic Model Bonaire (GEM)

 

In 2013 hebben Wolfs Company, een op Bonaire gevestigde consultancy onder leiding van Esther Wolfs en De Vallei Stichting het initiatief genomen voor een onderzoek dat moest leiden tot een “groen economisch model” (GEM) voor Bonaire. De Vallei Stichting heeft de startfinanciering verzorgd. In dit project wordt samengewerkt met de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Met GEM wordt bedoeld een model dat de interactie tussen economische, ecologische en sociale factoren zichtbaar maakt. Het model kan worden gebruikt als beleidsinstrument. Op Bonaire bestaat grote behoefte aan een beter inzicht in de consequenties van beleidsbeslissingen. Momenteel wordt niet met de samenhang tussen de drie sectoren rekening gehouden.

 
 
 
 
 
 
de-vallei-stichting-valley-foundation-Bonaire_Esther Wolfs.jpg
 

In juli 2015 is het model opgeleverd gekoppeld aan een scenarioanalyse van het integrale effect van het cruise toerisme op Bonaire.

In oktober 2014 kreeg Wolfs Company de opdracht van de locale overheid om te werken aan het opstellen van een lange termijn plan voor het eiland. De gegevens die GEM kan opleveren, worden daarbij meegenomen.